Pendulul lui Foucault – Umberto Eco

Pendulul lui Foucault este una dintre cărțile de seamă, din multe puncte de vedere. Contemporan vorbind, este cartea tuturor conspirațiilor, cu locul central ocupat de comoara Templierilor.

Cartea a apărut în 1988 la Milano și a fost pe licul 1 în lista de bestseller-uri întocmită de der Spiegel din decembrie 1989 până în mai 1990.

E o carte mare, lungă, greu de citit, cu multe referințe. Cei trei protagoniști ai cărții, Casaubon (care este și naratorul, cartea este scrisă la persoana întâi), Belbo și Diotallevi pornesc în glumă un Plan despre comoara secretă Templierilor, o hartă care poate controla curenții telurici. Secretul este împărțit în 6 părți, fiecare parte aflată în alt loc în Europa, sub oblăduirea unui grup de Templieri care urmează să se întâlnească o dată la 120 de ani și să adauge una câte una, părți din secret, astfel încât la a 5-a întâlnire, harta să fie completă. Din cauza schimbării calendarului, schimbare care nu se întâmplă în același timp în toată Europa, una dintre întâlniri eșuează, iar secretul rămâne neterminat. Cei trei dau de înțeles (în glumă, în joacă, inițial) că sunt în posesia acestei hărți, iar cei care cred că există acest secret (diabolicii, cum îi numesc ei) caută să le smulgă harta.

În afară de cei trei, două personaje atrag atenția deosebit: Aglié care este unul dintre artizanii acțiunii de găsire a hărții (și care vrea să fie crezut că este Contele de Saint – Germain) și Lia, iubita lui Casaubon, care destramă toată vrăjile, secretele și conspirațiile pe care le crează și în care cred cei trei.

Nu e o carte ușor de citit, pe de altă parte a servit drept sursă de inspirație pentru alte cărți care au devenit faimoase, și, din păcate, credibile pentru cititori. Vedeți mai jos un fragment (ultimele 8 rânduri de pe pagină) din Pendul și spuneți-mi a ce carte / film vă seamănă:

Pendulul lui Foucault
Pendulul lui Foucault

Sigur, ca un cunoscător ce este și ca un maestru al cuvintelor, domnia sa poate face în câteva rânduri o istorie destul de precisă a Francmasoneriei:

Pendulul lui Foucault
Pendulul lui Foucault
Pendulul lui Foucault
Pendulul lui Foucault

Vă recomand să vizitați Conservatoire des Arts et Métiers la Paris să vedeți cu ochii voștri Pendulul.

Un must read pentru toți adepții teoriilor conspirațiilor (egal că este vorba despre Francmasoni sau despre vaccinul anti covid). Eu vă doresc spor la citit!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: